Onze visie op Haverleij

25 jaar geleden bedachten gemeente, ontwikkelaars, stedenbouwkundig architect Sjoerd Soeters en landschapsarchitect Paul van Beek een plan dat nergens mee te vergelijken is: een kastelenlandschap midden in de natuur aan de Maas. In de loop van de tijd zijn de plannen wat bijgeschaafd, zodat wij blijven bouwen waar vraag naar is. Toch staat de visie van toen nog als een huis. Lees verder en ontdek hoe duurzaam, veilig, eigenzinnig, gezond en vrij de Haverleij is.

image alt

Duurzaam: hier gaat niets verloren

We dragen de natuur van Haverleij een warm hart toe. We bebouwen maar 10% én bouwen Natuur Inclusief. Vroeger was dit een monotoon agrarisch landschap met beperkte biodiversiteit. Het landschapsontwerp van de Haverleij heeft 3 verschillende landschapstypologieën, waardoor de biodiversiteit enorm is toegenomen.

Daarnaast is een duurzaam watersysteem ontworpen waarbij het hemelwater wordt afgevoerd in het omliggende landgoed. In de kastelen van Heesterburgh en Oeverhuijze is in overleg met de Vogelbescherming Nederland gekeken waar het beste de neststenen voor vogels en vleermuizen kunnen worden ingemetseld, zodat ook zij hier een veilig thuis vinden.

image alt

Veilig: opgroeien en oud worden, buitenaf en toch niet alleen

De kastelen in Haverleij zijn besloten. De entreepoort heet je van harte welkom en spreekt tegelijk uit dat je een bewonersgebied betreedt. Hier kom je alleen als je er woont, iets bezorgt of iemand bezoekt. Dat maakt dat je elkaar kent en er sociale controle is. Hier voel je je veilig.

De korte, vaak gebogen straten, ontmoedigen hard rijden en vaak is er veel groen in de kastelen. Je zult hier maar op kunnen groeien. Helemaal buiten en toch zo in de grote stad. Want vanaf Haverleij fiets je in 10 minuten naar hartje Den Bosch.

image alt

Eigenzinnig: geen huis of uitzicht is hetzelfde

De 9 kastelen van Haverleij zijn overduidelijk familie van elkaar door het landschap waarin ze staan. Toch waan je je in elk kasteel op een unieke plek. Verschillende architecten gaven invulling aan de stedenbouwkundige visie van Sjoerd Soeters. Een aantal kastelen heeft hij zelf ontworpen. Binnen de kastelen is ook volop variatie. Bijna geen huis is gelijk en dat maakt dat Haverleij voor elk wat wils biedt, of je nou gelijkvloers of vrij wilt wonen, gezellig in een rij of statig in een herenhuis.

image alt

Gezond: veel beweegruimte & geen stress

Ruimte om te bewegen, uitzichten die ontspannen en groen om op te snuiven, dragen bij aan een gezonder lever. Longen vullen zich met gezonde lucht en je voelt de ontspanning zodra je de wijk in komt rijden. Verder zijn de huizen in Haverleij nieuw en dus tochtvrij, uitstekend geventileerd en comfortabel warm of koel. Ook dat draagt bij aan je gezondheid. Tot slot zijn de kastelen zo opgezet dat prettig burencontact mogelijk is. Dat hoeft niet altijd intensief te zijn. Weten wie er naast je woont en er voor elkaar zijn als het even nodig is, is al voldoende.

image alt

Vrijheid: middenin het groen en vlak bij de Maas

In Haverleij is de natuur de baas. Van de 210 hectare is slechts 10% bebouwd. Er komen zo’n 1.000 woningen, verdeeld over 9 kastelen en het Slot. En dat betekent dat je hier echt vrij leeft. Wie hier woont, wandelt zo naar de golfbaan en fietst of wandelt in alle vrijheid langs de Maas. In het geval van kasteel ‘Oeverhuijze’ heb je zelfs vanuit je tuin of balkon vrij zicht op het bos, het weidelandschap óf de Maas.

Een impressie van Haverleij

Nieuwsgierig naar het gevoel van Haverleij? In onderstaande video maak je kennis met het gebied.

  

Heb je een vraag? Neem contact op
Hier wonen? Bekijk woningaanbod