In Kasteel Leliënhuyze wordt de onderste steen bovengehaald

20 mei '22

Het wipseizoen is weer begonnen. Om precies te zijn het tegelwipseizoen. Ook in Kasteel Leliënhuyze wordt enthousiast getegelwipt. Door een deel van het straatwerk te vervangen door plantenborders wordt het een stuk groener in het kasteel in Engelen. Met subsidie uit het Wijkbuurt- en dorpsbudget en een groep enthousiaste bewoners zijn in oktober en april in totaal 4 borders gerealiseerd.

Tekst door Gilinde van Geldorp

image alt

Tegelwippen, waarom doen we dit ook alweer?

Daar waar een stoep, plein of straat met wat minder tegels nog steeds prima voldoet worden tegels ingeruild voor kleine tuintjes. Goed voor insecten, koelte in de zomer, wateropvang en CO2 afvang, maar zeker ook voor de leefbaarheid, want onderzoek heeft uitgewezen dat planten een positief effect hebben op de mentale gezondheid. Geïnspireerd door de vele tegelwippers in Nederland hebben enkele bewoners van Kasteel Leliënhuyze vorig jaar het initiatief genomen om de mogelijkheden in het kasteel onder de loep te nemen. Ze zijn gestart met het creëren van 4 borders, 3 in de Oostelijke hoek en één bij de entree.

Met elkaar was de klus zo geklaard

Met een enthousiaste ploeg van meer dan 10 mensen zijn op zondag 24 april de twee laatste borders gerealiseerd. In totaal zijn er zo’n 450 klinkers gewipt. Met een deel van de gewipte stenen is een afsluitband gecreëerd, waarna de aarde en planten erin konden. Na de goede verzorging van de bewoners is het nu aan de natuur om de planten tot volle wasdom te laten komen. De planten zijn nu nog klein, maar zullen straks een mooie groene wand vormen en om de beurt in bloei staan. De planten zijn uitgekozen op winterhardheid, gemak in onderhoud en er is rekening gehouden met de hoeveelheid zonlicht.

NK tegelwippen 2022
De gewipte klinkers dragen bij aan de tegelteller stand van de gemeente ’s-Hertogenbosch in het NK tegelwippen 2022. Op het moment van schrijven neemt ’s-Hertogenbosch de tweede plaats in in het klassement van grote gemeentes.

Meer over het NK tegelwippen
Tegelwippen Haverleij
Over de stad Den Bosch
Over het dorp Engelen