28 augustus '20

Al meer dan 21 jaar is landschapsarchitect Mariëlle Kok bij Landgoed Haverleij betrokken. Samen met ontwikkelaars, gemeente en stedenbouwkundigen geeft zij kleur aan dit unieke gebied. Als we haar spreken, wordt nog duidelijker hoe bijzonder Oeverhuijze is. Maar voor Mariëlle je met haar verhaal meeneemt door het kasteel, vertelt ze eerst wat over het landschap van De Haverleij.

Een rijk landgoed

28 augustus '20

“We willen van De Haverleij een rijk landgoed maken waarin de kastelen allemaal op een andere manier in het landschap staan en daarmee een relatie aangaan met water, bos of weide. Belangrijk bij het ontwerp was dat het landschap beheerd kon worden. Het moet mooi zijn en mooi blijven. Dus hebben we grote gebaren gemaakt die het gebied mooier en bijzonderder maken. Tussen de kastelen en deze bijzondere elementen komen bloemenweides waarin we elk jaar weer andere paden uitmaaien.

Vrij en toch beschermd

28 augustus '20

Zoals Sjoerd al vertelde, ligt Oeverhuijze op één van de mooiste plekjes aan de Maas. Maar wat dit kasteel helemaal bijzonder maakt, is de ligging in het bos. Nu is het bos nog niet zo groot, maar straks woon je echt in een boslandschap. Ultiem beschut en met volop privacy dankzij het feit dat het kasteel zich opent naar de natuur.

“De tuinen van Oeverhuijze liggen aan de rand van het kasteel. Omdat we toch een bepaalde vorm van afscheiding wilden maken, wordt de tuin beëindigd met een grasbank. Deze ligt iets hoger dan de tuin. Je zou erop kunnen zitten of misschien wat bomen kunnen plaatsen. Vanaf de grasbank loopt er een talud richting de groene gracht. Deze staat afhankelijk van het weer of seizoen vol met water of droog. Tussen de gracht en het weidelandschap van Haverleij komt een bosschage met stekelige heesters. Dat schrikt mensen af en is voor dieren een superfijne nestel- en broedplaats.”

slokop oeverhuijze

Uitgekiend én mooi afwateringssysteem

28 augustus '20

Je betreedt het kasteel straks via een dijkje dat oogt als een brug. Aan het einde is de poort naar het kasteel en aan de zijkant zie je 2 poelen liggen. In deze poelen wordt het regenwater van het kasteel opgevangen. Al het water dat in Oeverhuijze valt, blijft bij het kasteel.

“Dat gaat vanzelf door het niveauverschil”, legt Mariëlle uit. “Aan de Maaskant ligt Oeverhuijze +5.40 NAP en bij de entree ligt het kasteel op +3.10. Het ruim 2 meter hoogteverschil wordt op een leuke en functionele manier benut. Regenwater loopt op een natuurlijk manier richting de dieper gelegen binnentuin en wordt daar via een ‘slokop’ afgevoerd naar de poelen. Dit bijzondere element gaan we in breuksteen vormgegeven, zodat het past bij Edwardian style-kenmerken aansluitend bij de beeldkwaliteit van de architectuur van Sjoerd Soeters.”

3d impressie landschap oeverhuijze

Zie je het voor je?

28 augustus '20

“Als je eenmaal door de poort bent, word je welkom geheten door 2 enorme coniferen die als poortwachter bij de entree staan. Verderop in het hof zie je de twee grote bomen en met blauwe regen begroeide pergola bij de woningen die een berging in de voortuin hebben. Midden in het hof ligt de verdiepte binnentuin die bereikbaar is via een trappetje met karakteristieke steentjes. Hier kleuren de borders fel met gele, witte en blauwe heesters en mooie bodembedekkers. In het midden komt gras met een speelelement. Ik zie al helemaal voor me hoe buren elkaar hier ontmoeten en kinderen nieuwe vriendjes maken. Oeverhuijze wordt echt een heel fijne plek om te leven.”

Dankzij het prachtige landschapsontwerp van Kruit | Kok Landschapsarchitecten klopt Oeverhuijze tot in de kleinste details en waan je je hier echt in een Engels landschap. Wil je meer weten over de stedenbouwkundige opzet en de architectuur? Lees dan ook even het verhaal van Sjoerd Soeters. Hij kan er met veel smaak over vertellen.

Meer informatie Contact
Wonen in Oeverhuijze Bekijk woningen